Skip to main content

Staalbouwwedstrijd 2022

De laureaten zijn bekendgemaakt

Op donderdag 16 maart 2023 maakte Infosteel, niet toevallig in het stadhuis van Antwerpen, de laureaten van de Staalbouwwedstrijd 2022 bekend. Met de medewerking van alle deelnemers en van de vakjury bewijst de Staalbouwwedstrijd al sinds 1998, 23 edities lang en 2.005 ingediende projecten verder, dat bouwen met staal zeer inspirerend kan zijn.

"De deelnemende projecten belichten de veelvuldige troeven van staal in zeer diverse toepassingsgebieden. Ze beklemtonen dat staal een oplossing is voor de hedendaagse uitdagingen in de bouwwereld. Bovendien zetten ze de vakbekwaamheid van een heel bouwteam, van de volledige staalbouwketen in de verf. Een staalbouwketen waarvan Infosteel alle schakels poogt te verbinden." - schrijft Infosteel-voorzitter Philippe Coigné in de edito van het magazine, speciaal gewijd aan de wedstrijd.

De Staalbouwwedstrijd wordt jaarlijks georganiseerd beurtelings in België en in Luxemburg. De deelname stond open voor bouwprojecten op Belgische bodem die volledig of gedeeltelijk in staal (periode 2020-2022). Ook projecten buiten Belgïe kwamen in aanmerking op voorwaarde dat een belangrijke partij betrokken bij het project haar hoofdzetel in België had. Er namen 97 projecten deel aan deze editie. De jury, onder voorzitterschap van Stéphane Beel, nomineerde 16 projecten en besloot daaruit de 4 laureaten, één per categorie.

Rondleiding

Maar vooraleer over te gaan tot de uitreiking, konden de aanwezigen genieten van een rondleiding door het vernieuwde stadhuis. We liepen door de tentoonstelling op het gelijkvloers en 'van Schoon Verdiep tot Verlicht Verdiep' zoals de ondertitel van het boek, uitgegeven naar aanleiding van de renovatie, klinkt.
"Het historische belang van ons stadhuis als beschermd monument en Unesco Werelderfgoed kunnen we niet overschatten" schrijft burgemeester Bart De Wever in de inleiding. Het inpassen van een hedendaagse architectuur in het 450 jaar-oude stadhuis is geen evidente opdracht. Maar het lukte wondermooi.

And the winner is...

Laureaat cat.A Utiliteitsbouw

Restauratie en renovatie Stadhuis Antwerpen

Lichte staalstructuur voor nieuwe dubbelhoge vestibules.
Het stadhuis van Antwerpen werd in 1565 gebouwd en is sindsdien de zetel van het Antwerps stadsbestuur. Stedelijke representatie kreeg in de 16de eeuw uiting in de Florisstijl,(Vlaamse renaissance bouwkunst in de stijl van Cornelis Floris De Vriendt) en in de 19de eeuw in de neo-Vlaamse-renaissancestijl. Vandaag voegt het project een nieuwe laag toe binnen dit kader.

Nominaties in cat.A - Utiliteitsbouw

 • De gevel als catalogus voor het bedrijf - Steenbakkerij Vande Moortel, Oudenaarde
 • Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) - Multifunctionele beurshal en een congresgedeelte in Brugge
 • Centr'Al - een dubbelcomplex als toegangspoort - Vorst (Brussel)
Laureaat cat.B Residentiële gebouwen

Herbestemming van kapel tot woning in de Denderstreek

Opgelegde regels leiden tot lichte staalstructuur.
Een zeventiende-eeuwse kapel midden in een veld in de Denderstreek wordt herbestemd tot woning. Een lichte staalstructuur wordt tegen de oostelijke wand geschoven en maakt de royale ruimte bewoonbaar.

Nominaties in cat.B - Residentiële gebouwen

 • Contact met prachtige tuin herstellen - Limburgse dorpskern
 • Energetisch renovatie in 24 uur - Wattrelos (Rijsel, FR)
Laureaat cat.C Specifieke elementen in staal

Tondo-passerelle in Brussel

Een droge oversteek voor parlementsleden.
Federale parlementsleden die zich moeten verplaatsen tussen het historische Huis van de Parlementsleden en het Forumgebouw, het nieuwe vergadercomplex aan de overkant van de straat, hoeven dat voortaan niet meer in openlucht te doen. Sinds kort kunnen ze de oversteek maken via een fraaie ringvormige passerelle met spiegelgevels. De licht hellende brug kreeg de naam ‘Tondo’, naar de ronde schilderijtjes die erg populair waren tijdens de Renaissance, en is grotendeels opgetrokken uit staal.

Nominaties in cat.C - Specifieke elementen in staal

 • Tour de la Famenne in Marche-en-Famenne
 • Zonneluifel Bota Solar - Brussel
 • Nieuwe brandtoren Kalmthoutse heide
 • Stalen draaitrap als ultieme eyecatcher - Office Park in Lokeren
Laureaat cat.D Industriële gebouwen

Dakserre Agrotopia in Roeselare

Ultieme kruisbestuiving tussen architectuur en agricultuur.
Boven op het dak van de bestaande kistenloods van de REO Veiling in Roeselare verrees Agrotopia, een serrestructuur van 9500 m² die hoogtechnologische onderzoeksfaciliteiten voor de teelt van vrucht- en bladgroenten combineert met educatieve bezoekersfuncties...

Nominaties in cat.D - Industriële gebouwen

 • Facelift en reconversie van een bedrijfsgebouw
 • Driedimensionale kubus in staal - Oefencomplex Campus Vesta
 • Geïntegreerde bedrijfssite - Soprema in Tongeren

Na de uitreiking werd de aanwezigen een receptie aangeboden en ontvingen ze bij het buitengaan het boek "Renovatie Stadhuis Antwerpen - Van Schoon Verdiep tot Verlicht Verdiep" en een exemplaar van het tijdschrift Infosteel.

foto's ©Gianni-Camilleri

Deelnemende projecten, nominaties & laureaten

Vorige edities

Mediapartners:

nav logo  palindroom logo

TO TOP